T.C. Ýçiþleri Bakanlýðý e-icisleri projesi Bilgi Edinme Ýnsan Haklarý Baþvuru Formu e-mevzuat bilgi sistemi TC Kimlik no sorgulama Resmi Gazete

 

 














Bulunduğunuz Yer: Turizm  >>   Ne Yenir?

 
 

 

 Bu içeriği yazdırmak için tıklayın...  Yazı tipini küçültmek için tıklayın.  Yazı tipini büyütmek için tıklayın.


Ne Yenir?

  •      Zerde
         Tarifi: Su içinde iyice pişirilen pirinç üzerine toz şeker dökülerek karıştırılır.
  •      Etli Mantı
         Tarifi: Kıyma, iyice doğranmış soğan, karabiber, maydonoz iyice karıştırılır. Yufka 2x2 cm² ebadında kareler halinde doğranır. Bunun içine önceden doğranmış kıyma konularak, muska şeklinde kenarları iyice sıkılarak kapatılır. Kaynamakta olan su içine atılarak pişirilir. Pişen mantılar tepsiye alınarak, üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça dökülür.

      
  •      Ayva Dolması
         Tarifi: Ayvanın kabukları soyulup, içi oyulduktan sonra kıyma orta kıyılmış bulgurla doldurulur. Pişerken de su ve pekmez katılır.
  •      Zerde Pilavı
         Tarifi: Bol suda pişirilmiş pirinç üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek iyice karıştırılır. Önceden hazırlanan zerde, pilav üzerine dökülür.
  •      Dolaz
         Tarifi: Bir tatlı çeşididir. Yumurta, un, su bulamaç haline getirilir. Isıtılmış olan yağ içine karıştırılarak pembeleşene kedar pişirilir. Sonra lengere alınıp, üzerine pekmez dökülerek yenilir.
  •      Gendirme Yemeği
         Tarifi: Bir tavanın içine tereyağı konulur, soğan ve salçası konularak kavrulur. Bu karışımın içerisine yarması katılarak biraz daha kavrulur. Diğer yanda kurutulmuş kemik çömleğin altına konulur. Kurutulmuş haldeki yarma da eklenip, üstü basa su ilave edilir ve çömleğin ağzı kapatılarak tandırda pişer.
  •      Nohutlu Yahni
         Tarifi: Soğan ve koyun eti yağda kavrulur. Bir gece suda bekletilen nohut çömleğe konur. Su ve salça ilave edildikten sonra tandırdaki köz halindeki ateşin içine gömülerek pişirilir.
  •      Tandır Fasulyesi
         Tarifi: Haşlanmış kuru fasulye et ile kavrulduktan sonra çömleğe konur. Suyu eklenerek 3-4 saat tandırda pişirilir. Katkı maddesi ilave edilerek bir saat daha kaynatılıp, servise hazır hale getirilir.

      
  •      Aside
         Tarifi: Un ve yağ ile yapılan bir tatlı çeşididir. Un ve yağ kavrulduktan sonra pekmezle karıştırılarak lengerlerle (yayvan tabak) dağıtılır.
  •      Tarhana Çorbası
         Tarifi: Yarma büyük bir leğende ıslatılır. Kabarıncaya kadar beklenir. Süzülmüş yoğurtla iyice karıştırılır. Normal büyüklükte yuvarlanarak üstünden basmak suretiyle yassı bir hal aldırılır. Bu hali ile “çiğ” denen sergilik üstünde kurutulur. Kış kayıtı olarak saklanır.
    Çorbasını yaparken, kurutulmuş tarhana bir kapta ılık su ile ıslatılır. Yumuşayınca kaşıkla özenerek çorbanın suyu dökülür ve karıştırılarak pişirilir. Bir tavada da yağı yakılır, içine yarpız konularak kavrulur, salçası ilave edilerek çorbanın üzerine dökülür.

  •      Testi Kebabı
         Kapadokya bölgesinin kendine özgü tatlarından birisi de meşhur testi kebabıdır. Başlangıç itibariyle tandır kültürü etrafında oluşan bir yemektir. Günümüzde tandırın yanı sıra fırınlarda ve açık ocaklarda da yapılmaktadır. Geleneksel testi kebabı, Avanos ilçesinde üretilen testi ve çömlek adı verilen toprak kapların içine, et ve malzemelerin konularak, tandırda pişirilmek suretiyle hazırlanır. Daha çok özel günlerde, gruplara göre yapılan bu yemek, lokanta ve restoranlarda müşterinin hizmetine sunulur. Ayrıca, Avanoslu çanakçıların tek kişilik olarak imal ettikleri küçük testilerde de yapımına başlanmıştır.

        Malzemeler: 1 adet testi (çömlek de kullanılabilir), Kuşbaşı doğranmış et (Tercihe göre dana ve koyun eti olabilir), Domates, Sarımsak, Sivri biber, Sıvı yağ, Tuz, Karabiber, Kimyon.

        Tarifi: Öncelikle testiye sıvı yağla et birlikte konur. Testi önceden hazır edilmiş köz halinde bulunan ateşin ortasına gömülerek, etin pişmesi sağlanır. Etin suyu çekilip kavrulmaya başladığında, domates, sarımsak, sivri biber, tuz ve karabiber eklenerek, tam bir karışım hali alır. Ardından testinin ağzı bir bez konduktan sonra, orta kıvam hazırlanmış hamurla sıvanır. Hamurun ortasında küçük bir delik açılır. Bu haliyle köz ateşe gömülür. Yaklaşık iki saat ateşte bekletilir. Bu zaman içerisinde dengeli pişmesini sağlamak için ara sıra testi silkelenir. Testinin üzerindeki hamurun pişmesinden, içinde bulunan malzemenin de piştiği anlaşılır. Daha sonra testi ateşten alınarak, 20 dakika dinlendirilir. Servis yapmak için testinin ağzında sıvalı olan hamur çıkartılır, üzerine kimyon, karabiber gibi baharatlar serpilerek, servise hazır hale getirilir. Geleneksel uygulamalarda olmamakla birlikte, turistik restoranlarda testinin ağzı şov amaçlı olarak satırla kırılarak, yemek, testinin içinden servis edilir.